Gå til innhod
  • 20. march 2014

Kameraovervåker kabellegging til sjøs

Nexans Skagerrak er et av verdens mest avanserte kabelleggefartøy med det siste innen navigasjonssystemer. Skipet har kapasitet til å håndtere 7000 meter kabel.
Sammen med Hortensfirmaet Bentzen Elektro har Proxll utviklet en avansert løsning som har som formål å styre fartøyet ved dokking og å overvåke kabelleggingsprosessen.

På 500 meters dyp
Leveransen består i dag av 18 styrbare domekameraer. Til formålet har man tatt frem et spesiallaget hus som er vanntett ned til 500 meters dyp. I tillegg har man levert to servere og åtte PC- klienter til styring av kameraene. Løsningen er programmert slik at styring av samtlige kameraer er brukerdefinert. På den måten kan man la forskjellige autoriserte brukere om bord kontrollere utvalgte arbeidsprosesser, som for eksempel de som er ansvarlig for selve kabelleggingen og mannskapet på broen som må ha tilgang til kamerasystemet i forbindelse med dokking og fremdrift av fartøyet. På broen er det også installert en såkalt “flipp opp”-vegg med tre skjermer som gir oversikt over styringen av fartøyet ved dokking.
– Litt av utfordringen med dette spennende oppdraget har vært at fartøyet har vært i full drift i installasjonsfasen. Å ta fartøyet ut av drift, lar seg ikke gjøre, derfor har vi måttet sette opp alt utstyr på forhånd. Opplæringen har også foregått hos Proxll. Egentlig er dette en like stor programmeringsjobb som kameraleveranse, og vi har hatt en veldig lærerik og god prosess hittil, sier Patrik Axelsson i Proxll.
Installasjonen om bord foretas av Bentzen Elektro, og det meste skjer underveis der hvor fartøyet til enhver tid har oppholdt seg for oppdrag.
Når leveransen er komplett vil Nexans Skagerrak ha installert til sammen 45 kameraer.

Siden Nexans lanserte sitt system CAPJET for kabellegging i 1986, har de blitt brukt til å grave ned 8000 km med kabler og rørledninger over hele verden. Etter at Ormen Lange-feltet og NorNed-kraftkabelen, som er verdens lengste (576 km), ble fullført, har CAPJET også blitt brukt til å grave ned rørledninger på prosjektene Snøhvit, Tyrihans, Åsgard, Troll, Valhall, Statfjord C og Yacheng-feltet utenfor Hainan-øya i Sør-Kina-havet.

nyhet_kamera_nexans_axelsson

Patrik Axelsson hos Proxll

Panasonic PTZ HD domekamera

Panasonic PTZ HD domekamera

Fakta: Panasonic PTZ HD Domekamera

  • 36x optisk zoom
  • 1,3 MP dobbel hastighet MOS-sensor
  • Høy lysfølsomhet
  • God bildestabilisator (viktig da båten alltid beveger seg)
  • Wide dynamic range (gir større dynamisk omfang)
  • Face super dynamic (gode ansiktsbilder)
Tilbake til toppen Privacy policy and cookies